Konstbok: Yu Xiu Hua

 

Konst bok « Yu Xiu Hua » med orginala litografiska illustrationer

 

 

 

 

Det finns ett nytt men populärt fenomen i Kina: Internet poeter. Och en av de mest lästa är Yu Xiu Hua från Hubei provinsen. Hon föddes 1976 i den lilla byn Hen Dian, där har hon bott hela sitt liv. Vid födelsen blev det komplikationer, hon fick inte tillräckligt med syre vilket resulterade i en slags CP-skada. Hon började skriva poesi vid 22 års ålder på nätet, men debuterade i bokform först 2014 med diktsamlingen ” Yue guang luo zai zuo shou shang” som betyder ungefär ”Månen lyser på vänster hand.”

 

 

 

Att översätta från kinesiska till ett västerländskt språk är alltid en utmaning och när det gäller poesi blir det snarast fråga om en tolkning där det viktiga blir att förmedla stämning och känslor. Och känslor finns det gott om i Yu Xiu Huas poesi. Hon skriver om vardagliga och jordnära händelser, men där finns alltid en dimension av vemod och reflektion över livets underligheter. Hon har varit gift, men är nu skild och bor hos sina föräldrar. Hon hjälper till i byns lilla speceriaffär. Och skriver dikter förstås. Hennes mest populära är ”Jag skulle kunna gå genom halva Kina för att få sova hos dig.”

 

 

 

Vårt projekt består av fem utvalda dikter från hennes diktsamling ”Månen lyser på vänster hand.” Birgitta Lindqvist, som talar kinesiska, har med hjälp av Lili Weil, lärare i kinesiska i Paris, tolkat dikterna till svenska och tillsammans med Elin Lindqvist gjort översättningar till engelska och franska. Lili Weil är kalligraf och har skrivit dikterna med sin vackra penselföring, som scannas in och placeras bredvid texten på respektive sida.

 

 

 

Konstnärinnan Gabriella Gala Legillon illustrerar de fem dikterna med fem original litografier, tryckta på Atelier A Fleur de Pierre i Paris. Gala växte upp i Mölnlycke och kom på 80-talet till Paris där hon studerade scenografi och målning på Ecole des Arts Décoratifs. Hon har bott och skapat i Sydkorea, i Italien och på Irland. 2008 var hon ”Artist in residence” i Shanghai. Helst skapar hon i stora format och efter många års oljemåleri började hon för ett tiotal år sen att arbeta också med digitalfotografi. Hennes färger är starka och hon försöker i sina bilder att överföra en passion för livet, vår jord och människorna vi delar den med.

 

 

 

Bokformgivning samt typsättning görs av Annika Baudry, grafisk formgivare och bokbindare i Paris. Boken trycks i offset på pappret BFK Rives på A Fleur de Pierre i Paris, på tre olika språk – 25 ex på svenska, 25 ex på franska och 50 ex på engelska, alla med kinesisk kalligrafi. Sammanlagt 100 böcker, numrerade 1-100. Alla litografier är signerade av konstnärinnan och kalligrafierna har en originalstämpel av kalligrafen. Boken kostar 3000 Kr.

 

 

 

För mer information kontakta Annika Baydry :annika.baudry@wanadoo.fr

 

Bokens litografier har skapats av GALA tack vare Forssius Stiftelses stipendie 2015

Video-film från bokens presentation i Paris: http://www.cap33.com/en/show.php?id=430