Slottet La Grange

 

 

Under ett års tid arbetade Gala i samband med lednigen för slottet Château de la Grange - La Prévôté i Savigny le Temple (Parisregionen, Frankrike), med det kulturella och pedagosgiska projektet ”La fête au chateau” (”fest på slottet”).

 

 

 

Detta slott köptes 25 november år 1800 av Bernadotte och hans fru Desirée som 1815 blev kung och drottning av Sverige.

 

 

 

Slottet ägs numera av kommunen, le Conseil Général du Val de Marne. Slottet och dess vackra park har årligen tusentals besökare från hela Frankrike och skolklasser från de närliggande kommunerna. Guidade turer görs där man kan se delar av Empirestilen från tiden då slottet ägdes av Bernadotte och sedan följande epoker då slottet hade andra ägare.

 

 

 

Experimentella grönsaksodlingar med blad annat gammaldags grönsaker görs i slottsparkens grönsaksträdgård och många olika arter av sällsynta träd kan beskådas i parken.

 

 

 

Slottet har också en utställningshall och konstnärsresidence. Slottet är vän-ort till Tyresö kommun Sverige.

 

 

 

GALA och den svenska konstnären Annica Stiernlöf arbetade tillsammans med den kosntnärliga utformningen av projektet och bodde under 2 perioder av arbetet i slottet konstnärsresidence.

 

 

 

Under-texten till ”Fest på slottet” blev ”Herrskap och tjänstefolk”.

 

 

 

GALA arbetade med ”herrskapet” och utnyttjade väggytan till att skapa porträtt på slottets forna ägare. Dessa var från olika perioder och klädda både till bal och till jakt. De barn som vuxit upp på slottet stod i focus. Det var Oscar, som blev kung Oscar I i Sverige och Paul Elby som växte upp i slottet på -20-talet just innan den stora börskrisen då familjen Hennion-Elby förlorade sin förmögenhet och slottet. Paul Elby som är född 1921 levde när projektet uppfördes och GALA har gjort åtskilliga intervjuver med honom samt fått tillåtelsen att använda sig av hans familj-foton för utformningen av utställningen.

 

 

 

Annica Stienrnlöf arbetade med ”tjänstefolket”. Hon skapade en istallation i vitt handgjort papper som svävade fritt i rummets mitt. Detta var tjänstefolkens vita förkläden, deras korgar och vedträd, som svävade ljuslöst omgivna av alla porträtten och deras blickar. De fanns där nu som då som ”tjänsteandar” som skulle göra arbetet utan att synas.

 

 

 

Utställningen invigdes i september 2013 och hade många besökare under hösten och till och med januari 2014. Skolklasser kom till guidade vandringar och fick arbeta med teman i uställningen

 

La Fête au Château, sept-nov 2013